HOW TO - Christmas tree


  photocredits: © Wim Wyloeck photography

photocredits: © Wim Wyloeck photography

Het is opnieuw die tijd van het jaar, nietwaar?
Zowat iedereen heeft de kerstboom terug van zolder gehaald en netjes versierd.

Misschien wel eens het ideale moment om die prachtige boom -waar je elk jaar zoveel tijd in steekt- op foto vast te leggen?

Wel, dat vind ik nu hét ideale moment om de allereerste 'HOW-TO' ofte 'hoe begin ik daar nu aan' blogpost met een paar handige tips & tricks op jullie los te laten...

En zo zullen er nog vaak volgen... :-)

Hope you likey-likey... :-)

1. Vermijd de flits

De boom staat binnen, en dus denk je meteen 'ik zet die flits aan'... Niet doen! Of erger nog, je fotografeert in de automatische stand en die flits schiet sowieso naar boven... Nee... Geen automatische stand meer, nooit meer :-)
 Het flitslicht zal de boom zodanig sterk en gelijkmatig uitlichten dat het effect van die mooie lichtjes gewoon verdwijnt... Fotografeer dus met het aanwezige licht in de kamer (daglicht of gezellige sfeerverlichting in de avond) en zet uiteraard alle lichtjes in de boom op volle power.

 met flits verdwijnt het effect van de lichtjes

met flits verdwijnt het effect van de lichtjes

 zonder flits krijgt de boom meer sfeer

zonder flits krijgt de boom meer sfeer

2. Gebruik een statief

Aangezien je met het aanwezige licht fotografeert zal de sluitertijd trager moeten zijn om voldoende licht binnen te kunnen laten (herinner je de blogpost over sluitertijd). Zonder statief zal de foto dus wazig zijn, want de tijd is te lang om die netjes stil te kunnen houden vanuit de losse pols. Met een statief kan je zelfs tot tijden van 20 - 30 seconden gaan... Want het is niet alsof de boom ergens naartoe moet, toch?

 zonder statief krijg je gegarandeerd bewegingsonscherpte

zonder statief krijg je gegarandeerd bewegingsonscherpte

3. Zet je ISO zo laag mogelijk

Nogmaals, je gebruikt een statief, dus er is geen reden om persé korte sluitertijden te hanteren. Je kan met diezelfde denkwijze ook gewoon je ISO op 100 of 200 houden, om zo de ruis in je foto tot een minimum te herleiden.

4. Vervaag de achtergrond

OK, we moeten het nog uitgebreid over het technische aspect 'diafragma' hebben, maar afhankelijk van wat zich op de achtergrond bevindt zou je in de Av modus (aperture) naar een waarde van f4 of zelfs f2.8 kunnen gaan, om zo de achtergrond een beetje flou of uit-focus te maken. Zo verminder je de impact van storende elementen in de achtergrond. En flou is niet hetzelfde als "bewogen" hé :-) Maar, beloofd, in een latere blogpost hebben we het nog uitgebreid over de fotografische effecten van de diafragma modus op je camera.
Ook de plaats waar jij staat ten opzichte van de boom kan zorgen voor een uiterst drukke onaangename of net een hele rustige achtergrond. Loop dus even rond de boom om het ideale plekje uit te kiezen.

 diafragma f13 - een hele rommelige en erg aanwezige achtergrond

diafragma f13 - een hele rommelige en erg aanwezige achtergrond

 diafragma f2.8 - de achtergrond is merkbaar, maar helemaal niet storend

diafragma f2.8 - de achtergrond is merkbaar, maar helemaal niet storend

5. Maak sterretjes

Uiteraard geeft het tegenovergestelde van puntje 4 hierboven je een hele scherpe achtergrond -alles is in-focus- op een waarde van f13 bijvoorbeeld, maar hier krijg je het hele leuke neveneffect dat de lichtpuntjes net sterretjes lijken. Vrij toepasselijk in dit soort kerstplaatjes, toch?

 een gesloten diaframa (hier f16) zorgt hier voor het 'sterretjeseffect' bij de lichtpunten in je foto

een gesloten diaframa (hier f16) zorgt hier voor het 'sterretjeseffect' bij de lichtpunten in je foto

6. Ga eens wat dichter

Je hoeft niet altijd die hele boom erop te zetten natuurlijk. Leuke close-ups van takken, lichtjes, kerstballen en slingers zijn ook heel mooi. En als je zo'n glinsterende kerstbal van dichtbij fotografeert kom je jezelf misschien wel tegen in de weerspiegeling...

7. Voeg wat mensen toe

Het is ook altijd leuk om je familie en vrienden vast te leggen in deze periode. Natuurlijk heb je dan niet enkel stilstaande objecten in je beeld, maar dus ook mensen, en dan moet je wel letten op sluitertijden. Mensen die moeten stilstaan gedurende 20 seconden, dat draait gegarandeerd uit op een bewogen, onscherp beeld. Probeer dus uit de hand te fotograferen bij een sluitertijd van 1/50 of sneller (1/90 , 1/125) en zet desnoods je ISO op 400 of 800 om toch een scherp beeld met voldoende licht te bekomen.

Zo, aan de slag nu maar, en maak dit jaar eens je EIGEN facebook kerstcover, in plaats van die standaard prentjes van kerstbomen, kaarsjes en lichtjes van het internet te pikken - be ORIGINAL!

Veel succes!

Photogreetz,
WWY.