Op zoek naar leuke fotoprojecten?


  photocredits: © Wim Wyloeck photography

photocredits: © Wim Wyloeck photography

Geen inspiratie meer?

Het jaar 2016 loopt schoorvoetend naar het einde toe...
De dagen zijn korter, kouder, donkerder...
Van die leuke zomer is niet veel meer te bespeuren, we tellen ongeduldig af naar 2017...

Met een algemeen gevoel van 'pfffff...'

Klinkt bekend?
Misschien reflecteert dat gevoel zich ook wel een beetje in jouw fotografie momenteel?
Het inspiratievaatje is misschien wat leeg getapt naar het einde van het jaar toe?
Je zit met je handen in het haar? Wat zullen we nu eens aanvangen...?

Wel, geen nood...
Hieronder krijg je een pak leuke ideetjes om te doen, je zou willen dat 2017 een paar extra maanden telt om alles te kunnen uitvoeren...

Ready, set, CLICK...!


Project 365

Het concept is vrij eenvoudig: je maakt elke dag (365) een foto. Maakt niet uit van wat eigenlijk...
Een alledaags dingetje in je dag, een selfie op een dag dat je je ziekjes voelt, een fantastische belevenis op een bepaalde dag.
Niet vals spelen, gewoon elke dag een foto. Met een telefoon in je zak heb je geen excuus om het te vergeten, altijd bij de hand. 
Post ze op een Instagram die je speciaal daarvoor aanmaakt, of in een apart mapje op je Facebook.
Er bestaan ook websites speciaal ontworpen voor 365-projecten, zodat die foto's mooi en netjes op datum gerangschikt worden, even Googlen naar 'project 365' en je kan aan de slag.

Als je op het einde van het project terugbladert in de reeks krijg je een heel leuk en vrij compleet beeld van hoe je jaar eruit zag.

Ga meteen aan de slag, vb met deze website  http://365project.org/


Colour me green (or blue, or red, or yellow, ...)

Fotografeer een tijd lang één bepaalde kleur. Maakt niet uit welke.


Zelfde tijd (andere plaats?)

Je zet een herinnering op je telefoon om gedurende een bepaalde periode (vb. een maand lang) ELKE DAG op EXACT HETZELFDE TIJDSTIP een foto te nemen. Exact op dat moment dus.

Om een beetje variatie in je reeks te krijgen kies je een tijdstip dat een beetje buiten de dagelijkse loop der dingen valt, want als je vb. 10 uur 's morgens kiest als tijdstip, dan is de kans misschien groot dat je vaak een foto van je collega's op het werk of van je schoolboeken tevoorschijn zal toveren. Bij een tijdstip dat je vb. om 20.30h vastklikt krijg je gegarandeerd meer verrassende resultaten.


100 days of ...

Eenvoudig, maar het vraagt de nodige discipline! Maak 100 dagen op rij een foto van 'iets', zoals bijvoorbeeld 100 dagen zomer , 100 dagen voeten, 100 dagen wolken, 100 dagen lunch, 100 dagen je outfit, 100 dagen herfst, 100 dagen je straat, 100 dagen bloemen.... - Eindeloos veel mogelijkheden!
Zorg ervoor dat je geen enkele dag overslaat...!


Project 52

Iets minder intens, iets minder ambitieus dan Project 365 - Je neemt elke week een foto. De kans is iets groter dat je je daar zal focussen op meer speciale evenementen dan bij een Project 365 (tenzij je ELKE dag speciale evenementen meemaakt natuurlijk :-)


Zelfportretten

Je maakt een leuke serie met jezelf als onderwerp, want geef toe, hoe vaak sta jij zelf nog op je foto's? Bijna nooit, toch?
Een leuke serie van een pak zelfportretten -laten we zeggen 1x per maand?- zorgt ervoor dat je ook eens wat eigen beeldmateriaal verzamelt.

En dat hoeft niet noodzakelijk elke keer genomen te worden op een dag dat je net klaargestoomd bent voor een feestje, hé...


10 op 10

Neem 10 foto's op elke 10e dag van de maand. En uiteraard zijn hier ook tal van variaties mogelijk, zoals 5 op 5, enz.


A B C ...

Ga op zoek naar 'verborgen' letters in de wijde wereld, en zorg ervoor dat je alle 26 letters van het alfabet in een leuke rijtje kan zetten. Super fun en heel uitdagend...


Faces everywhere

Een variatie op de "ABC..." is het zoeken naar gezichten in alledaagse voorwerpen of locaties waar je dagelijks langskomt... Eens je er een paar opmerkt zie je ze plots overal verschijnen!


Earth, wind, fire (& water)

De natuurelementen zijn een ontzettend leuke en vooral onuitputtelijke bron van inspiratie... Knock yourself out!


(Thema) Lijstjes

Je werkt 30 dagen lang een vast lijstje af, waarbij je zelf een creatieve invulling geeft aan het concept.

Je kan ook elke maand dat zelfde lijstje doen, met verrassende resultaten na een jaar, of elke maand een nieuw lijstje bedenken en afwerken.

Je zal merken dat je het best je lijstje vooraf samenstelt, want soms ontbreekt het je op bepaalde dagen aan inspiratie, en je wil je reeks toch niet onderbreken hé?

Of je houdt het gewoon bij 1 lijstje (en dus 1 maand)...

 Er zijn hopen lijstjes online te vinden, hiernaast is er alvast eentje...


EN Wat nu?

Welk project zal je gaan doen? 

Wel, het hangt een beetje af wat je ermee wil bereiken...
Wil je iets vastleggen/documenteren? Dan opteer je misschien best voor een "Project 365", "Project 52" of een "100 days of ..." project.

Heb je het gevoel dat al je foto's er een beetje hetzelfde beginnen uitzien, dan kan je misschien voor een "Colour me ..." of "ABC..." project gaan, waarbij je wel op zoek MOET naar een originele invalshoek.

Wil je je technisch wat verder bijscholen, dan ga je misschien voor een thema lijstje met licht vs. schaduw?

Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat je fotoproject geen wedstrijd of race is, het is vooral bedoeld om jezelf te motiveren, je beter te doen worden, je technisch een beetje uit te dagen en vooral om creatief met je fotografie aan de slag te gaan/blijven.

En je moet het uiteraard zelf een leuk projectje vinden, want anders hou je nooit vol...

Dus, laad die (camera)batterijen maar op, want 2017 wordt een jaar vol creativiteit!

Aan de slag!

Photogreetz,
WWY